Här kommer Brynjas bästa tips på hur du tillvaratar din fångst. Själv gör jag nästan alltid file av fisken eftersom det är mest användbart vid matlagning.
Tips 1: Bloda ur fisken direkt efter fångst. Skär en gälbåge och köttet blir kanonbra! Håll kyla i igloon genom att ha med stora isflaskor.
Tips 3: Du behöver inte ta ur eller rensa fisken innan fileandet! Mindre kladd således!
Tips 4: Börja alltid filea från stjärtfenan.
Tips 5: När man fört kniven framför bukfenan höjer man vinkeln minimalt så att kniven fortsättningsvis löper på rätt sida av bröstbenen framåt huvudet. Inälvorna blir då kvar på insidan!
Tips 6: Köp en vakuumpackare och din fångst håller sig betydligt längre i frysen. Dessutom snyggt packeterad i den storlek du väljer.
Repetition: Bra om laxen får vila kallt ett dygn. Vass filekniv! Rensa inte (!) innan du filear. Vakuumpacka filen!
Lycka till önskar Brynja Magnus
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar