fredag 27 september 2019

Utökat fredningsområde utanför Gullspångsälven

Idag presenterade Havs- och vattenmyndigheten sitt förslag till utökat fredningsområde vid ett samrådsmöte vid Länsstyrelsen i Karlstad. Trollingförbud införs enligt förslaget i ett rejält utökat område, att gälla året runt. Förslaget kommer att beredas mer i detalj under hösten för att lämnas på remiss till berörda intressenter i januari 2020. Då kommer alltså vi trollingfiskare och andra få möjlighet att lämna synpunkter och därefter fattar myndigheten beslut om de nya föreskrifterna. 

2 kommentarer:

 1. Ang fredningsområde. Kolla upp verklig statistik ang vildlax som leker i Gullspångsälven. Några forskare som mäter lekgropar i älven. Även regnbågslaxen söker sig upp i älvar och leker. Pga dålig vattenkvalitet och andra missförhållanden så misslyckas det. Vad jag vill ha sagt är att det finns ingen reproduktion av lax i Gullspångsälven. Saken är enligt Europadomstolen så är Kraftbolagen, Fortum, skyldiga till att hålla en fri vandringsväg till vildlaxen till dess ursprungliga platser. Något som har varit för kostsamt. Då i detta tillfälle medfört till att Fortum kapitaliserar kostnader för fiskevården i älven.
  Ni måste förstå, att laxstationen i Gullspångsälven. Där dom klämde rommen på honor och mjölk på hanar, och reproducerade vildlaxen är nedlagd.
  Nu försöker myndigheter och Fortum lägga skulden på er fritidsfiskare att ni är boven i dramat.
  Pga Fortum, som är ett aktiesällskap, och innehavare kräver se en vinst, så nonchalerar tyvärr de natur och miljö. Och slammar igen lekplatser i syfte om att förbättra vinsten för dess verksamhet.
  Ge er aldrig i denna sak. Gå ihop i denna sak. Och ta det upp i Europadomstolen.

  SvaraRadera
 2. Oj, glömde visst och kommentera att jag är fiskevårdare, och när det blir gäddfiskeförbud. Så kan de ju alltid i framtiden skylla på att det enorma gäddbeståndet ätit upp all lax.

  SvaraRadera