lördag 8 juni 2013

Brynjas laxfile!

Här kommer Brynjas bästa tips på hur du tillvaratar din fångst. Själv gör jag nästan alltid file av fisken eftersom det är mest användbart vid matlagning.

Tips 1: Bloda ur fisken direkt efter fångst. Skär en gälbåge och köttet blir kanonbra! Håll kyla i igloon genom att ha med stora isflaskor.

Tips 2: Låt gärna laxen ligga kallt ett dygn. Likstelheten går över och den nyvässade filekniven gör därmed sitt jobb ännu enklare.

Tips 3: Du behöver inte ta ur eller rensa fisken innan fileandet! Mindre kladd således!

Tips 4: Börja alltid filea från stjärtfenan.

Tips 5: När man fört kniven framför bukfenan höjer man vinkeln minimalt så att kniven fortsättningsvis löper på rätt sida av bröstbenen framåt huvudet. Inälvorna blir då kvar på insidan!

Tips 6: Köp en vakuumpackare och din fångst håller sig betydligt längre i frysen. Dessutom snyggt packeterad i den storlek du väljer.

Repetition: Bra om laxen får vila kallt ett dygn. Vass filekniv! Rensa inte (!) innan du filear. Vakuumpacka filen!

Lycka till önskar Brynja Magnus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar